BednaFórum

Diskusní fórum deskoherního klubu Bedna

Nejste přihlášen(a)

#1 28. 12. 2008 21.57:21

Pepina
Figurka z Člověče

1

Agricola

Dobrý večer, jsem tady dnes poprvé a věřím, že mi pomůžete tak jako přede mnou žadateli o pravidla Agricoly. Můj syn ji dostal k letošním Vánocům a po dlouhé hodině a půl s návodem doopravdy nevím jak s touto hrou naložit. Prosím, je-li to  možné, pošlete mi také nějaký trošku logičtější návod.Děkuji a přeji dobrý večer. katerina.barcalova@worldonline.cz

#2 29. 12. 2008 10.01:16

Gally
Buddha ze Samuraje

370370402052

Místo: Plzeň
Web

Re: Agricola

Dobrý den, rádi, tedy asi to nechám na Tobě Jurri, že ano?

Podporujte náčelníka!

#3 29. 12. 2008 12.52:13

Jurri
Administrátor

370402051

Pepina napsal(a):

Dobrý večer, jsem tady dnes poprvé a věřím, že mi pomůžete tak jako přede mnou žadateli o pravidla Agricoly. Můj syn ji dostal k letošním Vánocům a po dlouhé hodině a půl s návodem doopravdy nevím jak s touto hrou naložit. Prosím, je-li to  možné, pošlete mi také nějaký trošku logičtější návod.Děkuji a přeji dobrý večer. katerina.barcalova@worldonline.cz

Dobrý den, přepošlu stejný e-mail jako předešlý... snad pomůže. Pravidla Agricoly není snadné vysvětlit v kostce a vzdáleně.

Nezlobte admina ];-}

TOP3: Žezlo z Zavandoru, Vysoké napětí, Impoš 2030

#4 28. 12. 2009 19.26:53

kikik
Figurka z Člověče

1

Dobrý den, mám úplně ten samý problém...nevíme ani jak začít první "tah" :-( navíc hrajeme jen dva...kdyby tu byl někdo tak hodný a poradil nám? děkuji moc kikik@centrum.cz

#5 30. 12. 2009 15.27:38

Jurri
Administrátor

370402051

Pro začátek můžete zkusit kontaktovat distributora MindOK na mailu info@mindok.cz. Jsou ochotní, měli by vám vyjít vstříc.

Jako druhý a lepší pokus radím najít nejbližší klub deskových her a zajít se poradit tam. V každém z těchto klubů by měl být někdo, kdo hru zná a jistě rád vysvětlí. Pokud mi napíšete k jakému okresnímu/krajskému městu máte nejblíže, mohu nějaký klub doporučit.

Už loni jsem tu zažil po Vánocích stejnou vlnu lidí, kteří nevěděli jak s Agricolou začít. Příčin je hned několik: Agricola je hra poměrně složitá, její herní systém se výrazně liší od běžných deskových her a v neposlední řadě její pravidla nejsou napsána zrovna nejšťastněji (jsou nepřehledná).

Jen v kostce (na více teď bohužel nemám čas):
1. Proveďte přípravu hry dle návodu, mělo by to jít bez větších problémů (pokud je vám z pravidel jasné, která komponenta je která). Než si na herní systém zvyknete, vůbec na začátku nerozdávejte hráčům karty malých vybavení a profesí. Zbytečně by hru do začátku komplikovaly.

2. Hra se hraje na kola. V každém kole na začátku je nutné provést přípravu desky - otočit další kartu akce (to jsou karty na hlavní desce, které vám dávají možnosti co hrát), doplnit suroviny tam, kde je symbol šipky (opět by to mělo jít podle pravidel zvládnout). Po přípravě desky se začínající hráč pustí do své první akce, po něm udělá akci hráč po jeho levici atd. dokolečka, dokud mají hráči akce (1 akce = kulatý žeton "člena rodiny", na začátku má každý dva). Až hráči provedou své akce, je konec kola. Po některých kolech se provádí sklizeň (čtěte dále).

3. TAH HRÁČE: Je-li hráč na tahu, použije jednoho člena své rodiny (kulatý žeton, na začátku má dva, existuje akce od střední části hry, kde lze za určitých podmínek "porodit" další - viz pravidla). Tento žeton/člena rodiny umístí na některou z nabízených akcí (karty na hlavní desce stolu - jak předtištěné akce vlevo, tak karty kol, z nichž se na začátku každého kola jedna následující vždy otáčí). Tuto akci tak využije a nikdo jiný na ni až do konce kola jít nemůže. Akce je např. "vezmi si všechno dřevo na této akci" (jedna z předtištěných, prostě si vezmete všechny žetony dřeva, které se tam dosud nastřádaly) nebo akce postav ploty (jedna z karet kol, 1 dřevo za jeden plot, koukněte do pravidel na další omezení) a další. Pokud se hráč dostane později znovu na tah a nemá již žádné volné (nepoužité) členy rodiny, pasuje. Když všichni pasují, končí kolo.

4. SKLIZEŇ: Sklizeň se provádí vždy na konci 4., 7., 9., 11., 13. a 14. kola. Jsou to kola, jejichž karty jsou na hlavní desce u spodního okraje, kde je vždy napsáno "Sklizeň". Sklizeň proveďte dle pravidel - najdřív skliďte zasazené obilí a zeleninu, pak musíte uživit členy rodiny - každý potřebuje dvě jídla (máte-li pec, můžete nyní porazit nějaký dobytek) a nakonec zbylý dobytek rozmnožte (jsou-li alespoň dva kusy nějakého druhu, dostanete k němu celkem jeden nový). Kdo neuživí, dostane žebráky (mínusové body).

5. KONEC HRY: Po posledníé sklizni si do ruky vezměte přehledovou kartičku s body a spočítejte, kdo získal nejvíce bodů. Ten se stane vítězem.

Nezlobte admina ];-}

TOP3: Žezlo z Zavandoru, Vysoké napětí, Impoš 2030

Zápatí