BednaFórum

Diskusní fórum deskoherního klubu Bedna

Nejste přihlášen(a)

#1 29. 1. 2008 10.57:45

PJ
Král z El Grande

37037051

Citadela

Včera jsem si konečně měl možnost vyzkoušet Citadelu. Hráli jsme pouze v počtu dvou hráčů, k čemuž asi není tato hra primárně určena, takže mám tento problém:

Hráč, který má korunu, si první vybírá postavu v dalším kole. První kartu náhodně odhodí, takže i on může přijít o tu, co by chtěl... Pokud byla odhozena karta krále, potom v přístím kole zase začne on (druhý hráč nemá šanci krále sám vybrat). Pokud král odhozen nebyl a první hráč si ho opět vybere (případně po výběru jiné postavy odhodí), tak v příštím kole zase začne on.  Jinak totiž ten druhý hráč nemá šanci nikdy začít, což je nefér...

Chápu to dobře???

#2 29. 1. 2008 19.40:00

Perláč
Vzducholoď z M. Zeiten

11020102

Re: Citadela

Eeee..Ne Pjeji. Ba ne, právě v tom je Citadela vymakaná. Když hraješ ve dvou hráčích, hraješ za dvě postavy (..soupeř taky..). ..Koruna začíná, to je jasný. Zamíchá osm postav, na vrchní se podívá a povinně jí odhodí. Pak si vybere jednu postavu , šoupne balík šesti zbývajících karet postav soupeři (...jestli v té chvíli mezi postavami chybí král, už můžu dumat že leží na stole, nebo ho máš v ruce.....to znamená že sám vyberu postavu abych ti případně uškodil...vrah, zloděj..) Takže, jako druhej hráč dostanu šest karet a vybírám si DVĚ! Jednu si nechám druhou odhodím. Takže ty víš taky prd, co jsem si nechal....Jenom kalkuluješ ze zbývajících čtyř, co ti zase pošlu nazpátek. Co jsem to na tebe asi vykoumal za taktiku...
Ty teď vezmeš čtyři zbylé postavy, vybereš si teď taky DVĚ, jednu si necháš a druhou zahodíš, vrátíš mi to a já volím tajně z posledních dvou...
Jestli zkusíš párkrát nechat si v prvním losu krále a já ti to dvakrát, třikrát zamorduju, hezky brzo tě to přejde. Ztráta tahu jednou za čas nebolí, ale pauzovat víckrát za sebou je sebevražda. Zvlášť když si při hře se dvěma postavami můžeš takticky sám sobě přihrávat.......

ňěKdo zOufá že sEm čECh a le píšu jako taTar  - neJ
seM dIsLekTicK, jÁ máM v hlAvě Dis...Dyss...DizNejland

#3 30. 1. 2008 10.40:51

PJ
Král z El Grande

37037051

Díky za postřehy a vysvětlení.
Ano, v podstatě tak jsme to hráli, ovšem s drobným byť podstatným rozdílem: z pravidel jednoznačně nevyplývá, že král před výběrem první postavy první kartu vyřadí náhodně. Proto jsme postavu vyřazovali účelově a je pochopitelné, že to byl většinou mordýř/zloděj přesně z těch důvodů, které uvádíš.
Tím, že se první postava vyřadí náhodně se problém objasňuje.
Mimochodem, někdy v první polovině roku 2008 vydá MindOK rozšíření Citadela: Temná Země kompletně v češtině ;-)

#4 30. 1. 2008 23.24:21

plema
Vzducholoď z M. Zeiten

110201022

PJ napsal(a):

Díky za postřehy a vysvětlení.
Ano, v podstatě tak jsme to hráli, ovšem s drobným byť podstatným rozdílem: z pravidel jednoznačně nevyplývá, že král před výběrem první postavy první kartu vyřadí náhodně. Proto jsme postavu vyřazovali účelově a je pochopitelné, že to byl většinou mordýř/zloděj přesně z těch důvodů, které uvádíš.
Tím, že se první postava vyřadí náhodně se problém objasňuje.
Mimochodem, někdy v první polovině roku 2008 vydá MindOK rozšíření Citadela: Temná Země kompletně v češtině ;-)

ad rozsireni neprijde mi, ze by nejak temna zeme hru menila spis ji slabe modifikuje. Citadela je dobra tak jak je a myslim, ze rozsireni netreba, nicmene rad si ho nekdy zahraju az si ho nekdo poridite, krome Davida:)

#5 31. 1. 2008 7.35:39

PJ
Král z El Grande

37037051

plema napsal(a):

ad rozsireni neprijde mi, ze by nejak temna zeme hru menila spis ji slabe modifikuje. Citadela je dobra tak jak je a myslim, ze rozsireni netreba, nicmene rad si ho nekdy zahraju az si ho nekdo poridite, krome Davida:)

Ano, charakter rozšíření je spíše modifikační. Ale některé nové fialové budovy jsou celkem zajímavé (korunní sál). Nejspíš do něj půjdu, tak dám vědět, až ho budu mít...

#6 6. 5. 2008 16.37:54

klekytom
Vzducholoď z M. Zeiten

11010522

Místo: ostrava

Rozšíření citadely už jsem taky vyzkoušel ale přijde mi tak trochu nevyvážené :rolleyes

My best of best:
Caylus
Puerto rico
Im jahr Des Drachen

#7 6. 5. 2008 16.39:44

PJ
Král z El Grande

37037051

Mně se tam hlavně líbí, že se nemusí používat mordýř, na kteroužto postavu jsem poměrně alergický...

#8 6. 5. 2008 19.19:37

klekytom
Vzducholoď z M. Zeiten

11010522

Místo: ostrava

Mordýře zrovna taky nemusím ale některé nové postavy taky nemusím připadají mi tak trochu moc silné proti původním a to tu hru dělá celkem nevyváženou.

My best of best:
Caylus
Puerto rico
Im jahr Des Drachen

#9 12. 5. 2010 15.06:18

B-arka
Figurka z Člověče

21

Ahoj, ještě k tomu původnímu dotazu (a následující odpovědi), teda pokud si dobře pamatuju...král nesmí být první nahodně vybranou kartou. Pokud se tak stane a první hráč si jako první náhodnou kartu vybere právě krále, musí balíček znovu zamíchat a začít znova. A pak když si někdo krále vybere, a ten bude zneškodněn mordýřem, ztrácí sice tah ale koruna se k němu přesto přesouvá....takže šance v příštím kole začít je dost velká

Zápatí